„O zi exactă n-aș putea spune, dar în scurt timp, sigur anul acesta. Dacă și când mă voi decide, vă voi anunța pe toată mass-media. (…) Nu este un lucru pe care îl avem în calcul, este un lucru la care lucrăm, dacă mă pot exprima așa. Pentru că este obligația mea, eu am cerut Inspecției Judicare ca după 10 ani de zile să facă o evaluare de fond managerială la Ministerul Public și la Direcția Națională Anticorupție”, a spus ministrul Justiției, Tudorel Toader, la Antena 3.
Ministrul a mai subliniat că, în urmă cu câteva zile, a primit de la Inspecția Judiciară raportul realizat în urma verificărilor derulate la Ministerul Public, care va fi dezbătut săptămâna viitoare în Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.
„Zilele trecute am primit raportul făcut de Inspecția Judiciară pentru Ministerul Public și săptămâna viitoare, marți, la ora 12:00, în Secția pentru procurori va fi dezbătut raportul Inspecției Judiciare privind evaluarea de fond după acei zece ani de la Ministerul Public. (…) Vedem ce va urma, poate cum s-a procedat la DNA – audierea inspectorilor, poate a procurorului general, să vedem ce clarificări vor fi necesare după lecturarea raportului”, a mai explicat Tudorel Toader.
Secția pentru procurori a CSM a decis, în urma deliberărilor, să aprobe cu observații raportul Inspecției Judiciare, observațiile însușite vizând o parte din concluziile și propunerile formulate în mod distinct de către cei șase inspectori judiciari care au efectuat verificări la nivelul secțiilor și compartimentelor din cadrul DNA.
„Sectia pentru procurori a dispus excluderea din conținutul Raportului a aspectelor care fac obiectul unor sesizări din oficiu ale Inspecției Judiciare privind comiterea unor potențiale abateri disciplinare. Au fost respinse observațiile conducerii Inspecției Judiciare, acestea din urmă neavând rolul de armonizare a unor aspecte neunitare ale Raportului”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Superior al Magistraturii.
De asemenea, odată cu adoptarea raportului, au fost admise unele din obiecțiunile DNA.Secția pentru procurori a făcut și unele propuneri pentru clarificarea unor aspecte care nu au fost analizate suficient în cuprinsul raportului de control, dar și unele semnalate în spațiul public. Astfel, Secția a solicitat Inspecției Judiciare dispunerea unui control pentru remedierea deficiențelor constatate la nivelul Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, în termen de șase luni de la data aprobării raportului. Pe baza analizării întregului material transmis de către Inspecția Judiciară, Secția pentru procurori a apreciat că activitatea managerială a conducerii DNA, desfășurată în perioada 2016 – 01.07.2017, a fost una eficientă.